BCO London Awards – Latest

BCO London Awards

Three projects shortlisted for BCO Awards

On the 25th April, The British Council for Offices held their annual BCO London Region Awards lunch to celebrate the best office spaces in London. Hosted by one of Britain’s leading political commentators and broadcasters, Steve Richards, the event was held at the 5* London Hilton on Park Lane. www.bco.org.uk

This year three major projects that Elliott Wood worked on were shortlisted for awards:

Arcadia HQ

Salters’ Hall

108 Cannon Street

The awards were full of exemplary projects and Elliott Wood is very proud that Arcadia HQ received a Highly Commended for being an ‘Evolutionary Workspace’.

Arcadia HQ

As part of the Arcadia Group’s refurbishment of their London Oxford Street offices, Elliott Wood provided advice on the alterations to the original 1920’s structural steel frame. Challenges posed by this project include the fact that the building underwent a major refurbishment in 1985, and much of the spare capacity in the original structure was exploited at this time. Additionally, the first two storeys and basement are occupied by the Plaza Shopping Centre, which prevents any potential strengthening works to the lower levels.

Elliott Wood applied its understanding of the building’s history – obtained by both inspecting the building and analysing archival records – to justify the introduction of over 420 m2 of additional floor space. The majority of this additional space is provided by projecting the floors into the two existing four-storey deep internal courtyards. These have been covered by a new glazed grid shell roof.

108 Cannon Street

108 Cannon Street is a 7 storey building situated on the southern side of Cannon Street in close proximity to the Circle, District and Northern lines. Previously a stone and glass clad; steel framed building built in 1986-90 and designed by Seifert Ltd. Architects.

The project saw a comprehensive refurbishment and extension of building, transforming the building’s street presence by relocating the main entrance to the junction of Cannon Street and Laurence Pountney Lane along with re-shaping the corner of the building. A new seventh floor was added and the sixth floor removed entirely and re-built. At the rear of the building a four storey extension was added increasing the internal net area to 650 m2.

Salters’ Hall

Salters’ Hall is a Grade II listed Livery Hall and office building is situated within a rich archaeological palimpsest next to a fragment of the old London Wall and was built in 1976 by Sir Basil Spence.

The Salters’ Hall project was the complete refurbishment, extension and reinvention of the iconic 7 floor, 5,000 m2 building. The designs sought to re orientate the building and feature a new contemporary double height entrance pavilion, whilst preserving the building’s unique design.