Skip to main content
Name
Architect
Client
Location
Antony Gormley
Artangel
Margate, UK

We were appointed by Artangel to provide engineering back-up to Antony Gormley’s 25m sacrificial sculpture, Burning Man. The sculpture was burned as part of the live event, The Margate Exodus.

Constructed entirely of waste materials, including planks of wood, tables, chairs, keyboards, paintings, dartboards, doors and toilet seats, this sculpture took over four weeks to construct. All materials had to be certified as environmentally suitable to be burnt, meaning all paints and coatings had to be removed before construction.

The primary structure consisted of two large steel I sections, extending 14m above ground and 10m into the ground. A timber frame was constructed around the steelwork and platforms created at regular centres to define the shape of the body at each level. Waste matter was then loaded onto the platforms to create the body shape. The arms and head of the sculpture were articulated to provide a dramatic sequence of collapse during burning.

Art & Culture
Architect
Antony Gormley
Client
Artangel
Location
Margate, UK

We were appointed by Artangel to provide engineering back-up to Antony Gormley’s 25m sacrificial sculpture, Burning Man. The sculpture was burned as part of the live event, The Margate Exodus.

Constructed entirely of waste materials, including planks of wood, tables, chairs, keyboards, paintings, dartboards, doors and toilet seats, this sculpture took over four weeks to construct. All materials had to be certified as environmentally suitable to be burnt, meaning all paints and coatings had to be removed before construction.

The primary structure consisted of two large steel I sections, extending 14m above ground and 10m into the ground. A timber frame was constructed around the steelwork and platforms created at regular centres to define the shape of the body at each level. Waste matter was then loaded onto the platforms to create the body shape. The arms and head of the sculpture were articulated to provide a dramatic sequence of collapse during burning.

Art & Culture
Architect
Antony Gormley
Client
Artangel
Location
Margate, UK
NEON
Keepmoat Homes
Northfleet, UK

Our fifth collaboration with NEON - Born to be Wild - is a site-specific public artwork in Northfleet. The playful artwork invites the public to explore and interact with the geometric sculpture.⠀

More than meets the eye, the artwork is installed above the buried remains of a 19th century bear pit, once a focal attraction of the Victorian gardens. Uncovered during archaeological excavations, NEON used the archaeological drawing lines to define the shape of the sculpture.⠀

We applied first principles to analyse and justify the stainless steel structure and strategically position footings to preserve the integrity of the historic bear structure hidden below. Working closely with manufacturers SteelLine, we fine-tuned connection details and subtle connections to foundations, creating the illusion of the artwork floating just above ground.

Art & Culture
Architect
NEON
Client
Keepmoat Homes
Location
Northfleet, UK

Our fifth collaboration with NEON - Born to be Wild - is a site-specific public artwork in Northfleet. The playful artwork invites the public to explore and interact with the geometric sculpture.⠀

More than meets the eye, the artwork is installed above the buried remains of a 19th century bear pit, once a focal attraction of the Victorian gardens. Uncovered during archaeological excavations, NEON used the archaeological drawing lines to define the shape of the sculpture.⠀

We applied first principles to analyse and justify the stainless steel structure and strategically position footings to preserve the integrity of the historic bear structure hidden below. Working closely with manufacturers SteelLine, we fine-tuned connection details and subtle connections to foundations, creating the illusion of the artwork floating just above ground.

Art & Culture
Architect
NEON
Client
Keepmoat Homes
Location
Northfleet, UK
NEON
NHS Lothian Charity
Haddington, Scotland

Glade is a kinetic sculpture designed for the atrium of East Lothian Community Hospital.

The NEON-designed piece is inspired by the feeling of being within an opening of a forest. The artwork uses thousands of translucent discs which gently rotate when the air moves.

Installed to reduce patient anxiety while waiting for appointments, Glade scooped up an award at the Building Better Healthcare Awards in 2023. Judges commended the positive impact on patients and staff at East Lothian Community Hospital since its installation.

Susan Grant, manager at NHS Lothian's charitable wing Tonic Arts, said: “Awards like these help to shine a light on the importance of well-crafted art, craft and creativity in our healthcare environments; improving a person’s sense of value, engagement with treatment, speed of recovery and their overall healthcare experience.”

Art & Culture
Architect
NEON
Client
NHS Lothian Charity
Location
Haddington, Scotland

Glade is a kinetic sculpture designed for the atrium of East Lothian Community Hospital.

The NEON-designed piece is inspired by the feeling of being within an opening of a forest. The artwork uses thousands of translucent discs which gently rotate when the air moves.

Installed to reduce patient anxiety while waiting for appointments, Glade scooped up an award at the Building Better Healthcare Awards in 2023. Judges commended the positive impact on patients and staff at East Lothian Community Hospital since its installation.

Susan Grant, manager at NHS Lothian's charitable wing Tonic Arts, said: “Awards like these help to shine a light on the importance of well-crafted art, craft and creativity in our healthcare environments; improving a person’s sense of value, engagement with treatment, speed of recovery and their overall healthcare experience.”

Art & Culture
Architect
NEON
Client
NHS Lothian Charity
Location
Haddington, Scotland
Studio INI
Studio INI
London, UK

We were appointed to provide design services for Greece's sculpture installation at the London Biennale in 2018. Located in the courtyard of Somerset House, the exhibit explores the theme of the emotional state of ΑΝΥΠΑΚΟΗ (disobedience).

In the spirit of disobedience, the kinetic installation changes our interactions with the physical environment. Challenging our perception of architecture as static or emotionally inert.

ΑΝΥΠΑΚΟΗ is comprised of a 17-metre wall constructed from a steel spring skeleton and recycled plastic that flexes, morphs and breathes around the human body. As visitors moved through the mechanical form, they experienced the skin of the wall shifting in response.

Art & Culture
Architect
Studio INI
Client
Studio INI
Location
London, UK

We were appointed to provide design services for Greece's sculpture installation at the London Biennale in 2018. Located in the courtyard of Somerset House, the exhibit explores the theme of the emotional state of ΑΝΥΠΑΚΟΗ (disobedience).

In the spirit of disobedience, the kinetic installation changes our interactions with the physical environment. Challenging our perception of architecture as static or emotionally inert.

ΑΝΥΠΑΚΟΗ is comprised of a 17-metre wall constructed from a steel spring skeleton and recycled plastic that flexes, morphs and breathes around the human body. As visitors moved through the mechanical form, they experienced the skin of the wall shifting in response.

Art & Culture
Architect
Studio INI
Client
Studio INI
Location
London, UK
NEON
Pump House Gallery
London, UK

We were commissioned by The Pump House Gallery to deliver a temporary pavilion for Wandsworth Arts Fringe. Designed in collaboration with NEON and local students from Chestnut Grove Academy, the pavilion seamlessly blends engineering, construction, art and education.

The design is bold and contemporary but also references the history and former function of the neighbouring Grade II-listed former Pump House.

Coloured pipes form a series of repeated, distorting arches, creating a hypnotic "op-art" effect to encourage the public to explore the pavilion. We used parametric design as an optimisation tool during the design phase. Through running iterative form-finding analyses to optimise pipe lengths into groups, we reduced the time needed to cut and construct the pavilion to 1.5 days.

See how the pavilion was created here. 

Art & Culture
Architect
NEON
Client
Pump House Gallery
Location
London, UK

We were commissioned by The Pump House Gallery to deliver a temporary pavilion for Wandsworth Arts Fringe. Designed in collaboration with NEON and local students from Chestnut Grove Academy, the pavilion seamlessly blends engineering, construction, art and education.

The design is bold and contemporary but also references the history and former function of the neighbouring Grade II-listed former Pump House.

Coloured pipes form a series of repeated, distorting arches, creating a hypnotic "op-art" effect to encourage the public to explore the pavilion. We used parametric design as an optimisation tool during the design phase. Through running iterative form-finding analyses to optimise pipe lengths into groups, we reduced the time needed to cut and construct the pavilion to 1.5 days.

See how the pavilion was created here. 

Art & Culture
Architect
NEON
Client
Pump House Gallery
Location
London, UK
NEON
NEON and Frankie Boyle Studio
Various locations

In response to COVID-19, the Living Lantern is a bold sculptural statement of hope by NEON and Frankie Boyle Studio. The project illustrates the responsiveness of humankind and how we are capable of adapting to change and working together when we face new situations. The kinetic light installation has been designed to be inviting, offering a sense of joy in public spaces that have been quiet and felt unsafe.

We carried out the structural design of the interlocking CNC-milled plywood frame, our third collaboration with NEON following the Pump House Pavilion and the ECLH Atrium Artwork. As a bespoke, small-scale project,
this involved going back to first principles and thinking creatively to ensure the final sculpture worked structurally while retaining its architectural elegance. The result is a dynamic, wind-responsive outer membrane that opens and closes to filter the light from its core. During the day, visitors can experience a version where the artwork’s timber materiality is expressed; when it’s dark, it is activated with light much like a real-life lantern.

Art & Culture
Architect
NEON
Client
NEON and Frankie Boyle Studio
Location
Various locations

In response to COVID-19, the Living Lantern is a bold sculptural statement of hope by NEON and Frankie Boyle Studio. The project illustrates the responsiveness of humankind and how we are capable of adapting to change and working together when we face new situations. The kinetic light installation has been designed to be inviting, offering a sense of joy in public spaces that have been quiet and felt unsafe.

We carried out the structural design of the interlocking CNC-milled plywood frame, our third collaboration with NEON following the Pump House Pavilion and the ECLH Atrium Artwork. As a bespoke, small-scale project,
this involved going back to first principles and thinking creatively to ensure the final sculpture worked structurally while retaining its architectural elegance. The result is a dynamic, wind-responsive outer membrane that opens and closes to filter the light from its core. During the day, visitors can experience a version where the artwork’s timber materiality is expressed; when it’s dark, it is activated with light much like a real-life lantern.

Art & Culture
Architect
NEON
Client
NEON and Frankie Boyle Studio
Location
Various locations
Philip Watts Design
Bennie Gray
Birmingham, UK

This Grade II listed factory, close to the centre of Birmingham, is where Bird’s Custard was originally manufactured. In 2007, the building was refurbished to create a stunning new office and exhibition space. As part of the revamp, three T-shaped, steel and glass walkways were added on the first, second and third floors in one of the building’s atria. Conceived by the designer Philip Watts, these walkways have been transformed into a giant sculpture by a seemingly random collection of metal tubes. These enclose the walkways and reach down to the atrium floor like a jungle of steel vines and lianas. Philip Watts approached us to get his spectacular concept to work.

Ten circular hollow section steel poles, 89mm in diameter, support each walkway. At their base, the poles are supported on plates bolted to the ground and lower ground floors. The poles rise as a series of interconnecting, straight columns to support the walkway truss and its handrail. We worked with Philip Watts to devise an adjustable fly-past connection to enable the steels to be easily attached, no matter what the angle of intersection.

Art & Culture
Architect
Philip Watts Design
Client
Bennie Gray
Location
Birmingham, UK

This Grade II listed factory, close to the centre of Birmingham, is where Bird’s Custard was originally manufactured. In 2007, the building was refurbished to create a stunning new office and exhibition space. As part of the revamp, three T-shaped, steel and glass walkways were added on the first, second and third floors in one of the building’s atria. Conceived by the designer Philip Watts, these walkways have been transformed into a giant sculpture by a seemingly random collection of metal tubes. These enclose the walkways and reach down to the atrium floor like a jungle of steel vines and lianas. Philip Watts approached us to get his spectacular concept to work.

Ten circular hollow section steel poles, 89mm in diameter, support each walkway. At their base, the poles are supported on plates bolted to the ground and lower ground floors. The poles rise as a series of interconnecting, straight columns to support the walkway truss and its handrail. We worked with Philip Watts to devise an adjustable fly-past connection to enable the steels to be easily attached, no matter what the angle of intersection.

Art & Culture
Architect
Philip Watts Design
Client
Bennie Gray
Location
Birmingham, UK