Skip to main content
Name
Architect
Client
Location
Duggan Morris Architects
Alfriston School
Buckinghamshire, UK

We provided structural and civil engineering design input for the ambitious and striking swimming pool design by Duggan Morris Architects for Alfriston School.

A state-funded day and boarding school for girls, Alfriston caters for pupils with a wide range of special educational needs and disabilities between the ages of 11 and 18. In 2009, it was transformed into a sports college. To reflect this, the existing sports facilities were consolidated into a fully integrated sports department defined by a single block. Part of this consolidation was the replacement of the derelict swimming pool.

The completed building’s simple and beautiful form was created from a series of repeating triangular panels raised above the ground to allow views out and glimpses in. The roof is constructed almost wholly from timber and sits on steel piloti above a reinforced concrete sub-structure. We collaborated with Duggan Morris Architects and M&E engineers, Skelly and Couch, to complete this highly complex and commended building that serves students, staff and the general public.

Images: DMA, Jack Hobhouse

Education
Architect
Duggan Morris Architects
Client
Alfriston School
Location
Buckinghamshire, UK

We provided structural and civil engineering design input for the ambitious and striking swimming pool design by Duggan Morris Architects for Alfriston School.

A state-funded day and boarding school for girls, Alfriston caters for pupils with a wide range of special educational needs and disabilities between the ages of 11 and 18. In 2009, it was transformed into a sports college. To reflect this, the existing sports facilities were consolidated into a fully integrated sports department defined by a single block. Part of this consolidation was the replacement of the derelict swimming pool.

The completed building’s simple and beautiful form was created from a series of repeating triangular panels raised above the ground to allow views out and glimpses in. The roof is constructed almost wholly from timber and sits on steel piloti above a reinforced concrete sub-structure. We collaborated with Duggan Morris Architects and M&E engineers, Skelly and Couch, to complete this highly complex and commended building that serves students, staff and the general public.

Images: DMA, Jack Hobhouse

Education
Architect
Duggan Morris Architects
Client
Alfriston School
Location
Buckinghamshire, UK
Ellis Miller Architects
Rutland County Council
East Midlands, UK

Situated on a 13ha site, the scheme includes a new 12,000m² educational and community facility and 2500m² sports hall. The new buildings are surrounded by new car parking facilities, landscaped areas and playing fields.

The main teaching building is a two-storey post-tensioned concrete frame with teaching and community support facilities, theatre space, art gallery and dining area. This form of construction was selected to provide an economically robust structure with future flexibility.

The largely exposed concrete structure provides high thermal mass to assist the environmental strategy for the building. The sports hall is a double-height, steel-framed structure comprised of a column-free sports area and a two-storey dance and fitness suite.

The development also incorporates various sustainability techniques, including natural ventilation, rainwater harvesting, and Sustainable Urban Drainage Systems (SuDS).

Education
Architect
Ellis Miller Architects
Client
Rutland County Council
Location
East Midlands, UK

Situated on a 13ha site, the scheme includes a new 12,000m² educational and community facility and 2500m² sports hall. The new buildings are surrounded by new car parking facilities, landscaped areas and playing fields.

The main teaching building is a two-storey post-tensioned concrete frame with teaching and community support facilities, theatre space, art gallery and dining area. This form of construction was selected to provide an economically robust structure with future flexibility.

The largely exposed concrete structure provides high thermal mass to assist the environmental strategy for the building. The sports hall is a double-height, steel-framed structure comprised of a column-free sports area and a two-storey dance and fitness suite.

The development also incorporates various sustainability techniques, including natural ventilation, rainwater harvesting, and Sustainable Urban Drainage Systems (SuDS).

Education
Architect
Ellis Miller Architects
Client
Rutland County Council
Location
East Midlands, UK
IID Architects
London Oratory School
London, UK

Our project at the London Oratory School blended diverse design elements of the historic school by adapting existing structures to create additional learning spaces, including a new library.

Working closely with the architect and client, we devised a phased scheme to minimise disruption and allow the school to remain open during construction.

We designed a new ETFE roof supported on an exposed steel frame over the existing quadrangle. Around the perimeter, a new walkway at each level enlarges the existing classrooms and floor plates project into the central atrium to create flexible 'pod' spaces. On the fourth floor, a feature staircase cantilevers off the lift core and winds up through the building.

Education
Architect
IID Architects
Client
London Oratory School
Location
London, UK

Our project at the London Oratory School blended diverse design elements of the historic school by adapting existing structures to create additional learning spaces, including a new library.

Working closely with the architect and client, we devised a phased scheme to minimise disruption and allow the school to remain open during construction.

We designed a new ETFE roof supported on an exposed steel frame over the existing quadrangle. Around the perimeter, a new walkway at each level enlarges the existing classrooms and floor plates project into the central atrium to create flexible 'pod' spaces. On the fourth floor, a feature staircase cantilevers off the lift core and winds up through the building.

Education
Architect
IID Architects
Client
London Oratory School
Location
London, UK
Duggan Morris Architects
Maudsley Charity
London, UK

Situated on the Maudsley Hospital Campus in Denmark Hill, the centre houses state-of-the-art teaching and learning facilities, an open-plan café/foyer, exhibition and ancillary spaces.

Conceived as a free-standing pavilion, it is regular in both plane and volume with rectilinear elevations composed of brick and glass panelling broken by precast concrete fins on a vertical grid. The exposed reinforced concrete frame, wrapping around the central atrium over four storeys, provides open and flexible teaching spaces.

The building comprises three distinct components. The solid structural core provides overall stability, the atrium containing primary staircases linking staggered floor plates and the open elements intended to be calmer, softer spaces and are smaller in scale structurally.

Designed to be naturally ventilated, it has a high thermal mass to regulate internal temperatures. To improve the colour and sustainability of the concrete, GGBS cement replacement products were used in construction.

Education
Architect
Duggan Morris Architects
Client
Maudsley Charity
Location
London, UK

Situated on the Maudsley Hospital Campus in Denmark Hill, the centre houses state-of-the-art teaching and learning facilities, an open-plan café/foyer, exhibition and ancillary spaces.

Conceived as a free-standing pavilion, it is regular in both plane and volume with rectilinear elevations composed of brick and glass panelling broken by precast concrete fins on a vertical grid. The exposed reinforced concrete frame, wrapping around the central atrium over four storeys, provides open and flexible teaching spaces.

The building comprises three distinct components. The solid structural core provides overall stability, the atrium containing primary staircases linking staggered floor plates and the open elements intended to be calmer, softer spaces and are smaller in scale structurally.

Designed to be naturally ventilated, it has a high thermal mass to regulate internal temperatures. To improve the colour and sustainability of the concrete, GGBS cement replacement products were used in construction.

Education
Architect
Duggan Morris Architects
Client
Maudsley Charity
Location
London, UK
Faulkner Browns Architects
St John's School
Leatherhead, UK

The new complex contains a state-of-the-art fitness gym, a multi-use space which can be used either as a dance studio, meeting space, classroom or small exam space and new changing facilities. Central to the scheme is a new six-lane 25m competition swimming pool with spectator seating, a first-floor viewing gallery and competition timing equipment.

Due to the variety of uses, we applied bespoke structural solutions to each area to deliver an efficient structure that is fit for purpose. Our design includes a long-span exposed glulam portal frame structure supported on a concrete transfer beam for the double-height space over the swimming pool and a braced steel frame for the two-storey plant and storage area. Within the dance studio and office area, we proposed braced steel frames up to the first-floor level with exposed glulam frames above.

Education
Architect
Faulkner Browns Architects
Client
St John's School
Location
Leatherhead, UK

The new complex contains a state-of-the-art fitness gym, a multi-use space which can be used either as a dance studio, meeting space, classroom or small exam space and new changing facilities. Central to the scheme is a new six-lane 25m competition swimming pool with spectator seating, a first-floor viewing gallery and competition timing equipment.

Due to the variety of uses, we applied bespoke structural solutions to each area to deliver an efficient structure that is fit for purpose. Our design includes a long-span exposed glulam portal frame structure supported on a concrete transfer beam for the double-height space over the swimming pool and a braced steel frame for the two-storey plant and storage area. Within the dance studio and office area, we proposed braced steel frames up to the first-floor level with exposed glulam frames above.

Education
Architect
Faulkner Browns Architects
Client
St John's School
Location
Leatherhead, UK
HLM Architects
St Crispins Secondary School and Wokingham Borough Council
Wokingham, UK
Education
Architect
HLM Architects
Client
St Crispins Secondary School and Wokingham Borough Council
Location
Wokingham, UK
Education
Architect
HLM Architects
Client
St Crispins Secondary School and Wokingham Borough Council
Location
Wokingham, UK