Kander House, London – Projects

Kander House,
London

More

This is a façade retention project of a typical large Victorian semi-detached property in Primrose Hill, London.  Due to planning restrictions the front elevation had to remain intact, even though all internal floors and walls and the entire rear elevation were removed.

The lower ground and ground floors were reconstructed in reinforced concrete to create a dramatic two-storey high space. The lower ground level with exposed concrete structures was suspended within that space. The remainder of the structure was reinstated using steel framing and timber floors.

A two-storey high concrete frame was inserted into the rear wall from which the ground floor rear room was suspended. The concrete works extended beyond the rear wall to create a contemporary extension. 

A particular feature of the concrete was the treatment of the formwork. Polythene sheets were stretched over the formwork prior to casting, which resulted in a polished and moulded surface of the exposed concrete.

Kander House, London
Kander House, London
Kander House, London
Kander House, London
Kander House, London