ORTUS Maudsley Learning Centre , London – Projects

ORTUS Maudsley Learning Centre,
London

More

Situated on the Maudsley Hospital Campus in Denmark Hill it houses state-of-the-art teaching and learning facilities, open plan café/foyer, exhibition and ancillary spaces. 

Conceived as a free standing pavilion, regular in both plane and volume, with rectilinear elevations composed of brick and glass panelling broken by precast concrete fins on a vertical grid. The exposed reinforced concrete frame, wrapping around the central atrium over four-storeys, provides open and flexible teaching spaces. 

The building comprises three distinct components. The solid structural core that provides overall stability, the atrium containing primary staircases linking staggered floor plates and the open elements intended to be calmer, softer spaces and are smaller in scale structurally.

Designed to be naturally ventilated it has a high thermal mass to regulate internal temperatures. To improve the colour and sustainability of the concrete, GGBS cement replacement products were used in construction. 

ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London
ORTUS Maudsley Learning Centre , London