Sharrow Point, Sheffield – Projects

Sharrow Point,
Sheffield

More

Elliott Wood were appointed as civil and structural engineer part way through the construction of this mixed-use scheme on a sloping site close to the centre of Sheffield. The project included a row of four-storey town houses and an apartment block with three floors of accommodation above ground floor retail space.

The design was developed to exploit the site’s topography. A retaining wall holds back the ground on two sides to allow a car park to be slotted beneath the buildings with minimal excavation. Pad footings support the structural steel frame. A transfer grid at ground floor level accommodates changes in the column layout between the car park and retail floors; a second grid accommodates changes between the retail and the apartments above. To limit rainwater run-off from the site, water from the roof and areas of hard-standing is collected in an attenuation tank buried beneath the site.

Elliott Wood had to ratify the original design of the steel framed structure, which is clad in a variety of masonry infill materials including rendered blockwork, brick and stone. The practice worked with the architect to detail the interfaces between the different materials, each with a different performance characteristic.

Sharrow Point, Sheffield
Sharrow Point, Sheffield
Sharrow Point, Sheffield
Sharrow Point, Sheffield
Sharrow Point, Sheffield
Sharrow Point, Sheffield